Dette nettstedet bruker informasjonskapsler slik at vi kan gi deg en best mulig brukeropplevelse. Informasjon om hver informasjonskapsel lagres i nettleseren din og utfører blant annet funksjoner som å gjenkjenne deg når du kommer tilbake til nettstedet vårt.
68ºNord-bidraget ønsker å bidra til lokal bærekraftig utvikling ved å støtte prosjekter og aktiviteter som fremmer miljømessige, sosiale og økonomiske verdier i våre lokalsamfunn. Slike prosjekter foregår i mange ulike virksomheter, og derfor åpner vi for søknader om støtte for både bedrifter, organisasjoner og lag/foreninger.
Søknadsfrist: 22. januar 2025
Søk støtte til bærekraftsprosjekt
Tilskudd til ulike prosjekter som kan bidra til at søkerens definerte bærekraftsmål nås, for eksempel eksterne kurs, miljøfyrtårn, anskaffelse av eller fornying av miljøvennlig utstyr som bidrar til oppnåelse av ett eller flere bærekraftsmål.
Bli med på gratis kurs/kompetanseheving
I samarbeid med Egga utvikling gjennomfører vi gratis kurs i Svolvær, Sortland, Harstad og Narvik. Målet med dette kurset er å gi verktøy for å bidra til at deltakerne kan lage sin egen bærekraftstrategi, og hvordan nå disse målene. Kurset går over 3 økter.
Fremgangsmåte:
Vurder om du kvalifiserer til støtte
Det første du gjør er å vurdere om prosjektet eller aktiviteten din kvalifiserer til å søke om støtte.
Bedrifter, organisasjoner og lag/foreninger på den 68. breddegrad kan søke.
Næringslivet kan søke om bidrag til å starte opp eller styrke virksomhetens bærekraftsarbeid. Lag og foreninger kan søke om midler til kompetanseheving, prosjekter og aktiviteter innen bærekraft som er samfunnsnyttige og vil bidra til en bærekraftig utvikling.
Det kan også søkes om deltakelse på vårt bærekraftskurs som gjennomføres i samarbeid med Egga Utvikling.
Skriv og send en søknad
Logg inn i vår søknadsport via linken nederst på denne siden, og send inn en skriftlig søknad eller meld deg på bærekraftskurs:
Prosjekt:
Søk om inntil kr 30.000 kr som inkluderer en detaljert beskrivelse av prosjektet/aktiviteten, målgruppen, og forventet effekt for bærekraftig utvikling, og hvordan dette kommer lokalsamfunnet til gode.
Gratis bærekraftskurskurs:
Bli med på gratis kurs. Målet med dette kurset er å gi verktøy for å bidra til at deltakerne kan lage sin egen bærekraftstrategi, og hvordan nå disse målene. Kurset gjennomføres i i Svolvær, Sortland, Harstad og Narvik, i samarbeid med Egga utvikling.
Vurdering og tildeling
Søknaden vurderes av bærekraftsgruppen, som administrerer Bærekraftsbidraget på vegne av Sparebank 68º Nord og 68º Nords sparebankstiftelser. Bærekraftsgruppen ledes av Mona Kristine Rosvold som er styreleder i Sparebankstiftelsen 68º Nord Harstad/Vesterålen, samt øvrige representanter fra både banken og stiftelsene.
Rapportering
Mottakere av 68° Nord Bærekraftsbidraget forplikter seg til å levere en kort rapport etter gjennomført prosjekt. Rapporten skal beskrive hvordan midlene er anvendt, og hvilken effekt prosjektet har hatt for lokalsamfunnet.
Målet med bærekraftsbidraget
Målet er å støtte tiltak som gir en positiv innvirkning og økt kompetanse innen bærekraft, og ikke minst styrke det lokale engasjementet for bærekraft på den 68. breddegrad. Derfor har Sparebank 68º Nord og 68º Nords sparebankstiftelser, som eier banken, gått sammen og gitt kr 500.000 hver til formålet.
Summen på kr 1.000.000 skal fordeles på prosjekter i næringslivet, offentlige og private virksomheter, samt lokale lag og foreninger, der andelen fra sparebankstiftelsene utelukkende vil gå til prosjekter i regi av lag og foreninger. Hver søker kan søke om støtte på opptil kr 30.000.
- Analyse av resultater fra kartleggingen: Gjennomgang og vurdering av påvirkningsområder og forventninger for å identifisere hvilke bærekraftsmål og temaer som er mest vesentlige for virksomheten.
- Prioritering og målsetting: Hjelp til å prioritere de bærekraftsmålene som kan gi størst positiv effekt for virksomheten og samfunnet. Introduksjon til metoder for å sette realistiske og målbare bærekraftsmål.
- Eksempler og caser: Inspirasjon gjennom suksesshistorier og eksempler fra organisasjoner som har gjennomført vellykkede bærekrafttiltak.
Gratis bærekraftskurs
Kurset er en del av Bærekraftsbidraget, og skal gi deltakere fra lag, foreninger og små og mellomstore bedrifter (SMB-er) en grunnleggende forståelse av bærekraft og FNs bærekraftsmål. Gjennom tre økter vil deltakerne bli introdusert til hvordan de kan bidra til å nå disse målene gjennom konkrete handlinger, tilpasset deres egne organisasjoners behov og ressurser.
Kurset skal gi deltakerne kunnskap og verktøy til å identifisere relevante bærekraftsmål, utvikle bærekraftige tiltak og etablere en plan for implementering som styrker deres rolle i lokalsamfunnet og i den globale innsatsen for en bærekraftig fremtid. Du kan søke om deltakelse på dette kurset, som vil bli arrangert i Narvik, Harstad, på Sortland og i Svolvær. Det er gratis å delta på kurset.
Søknadsfrist: 22. januar 2025
Kursplan
Les mer om kurset og hva vi vil ta for oss i de tre forskjellige øktene.
1. Introduksjon og vesentlighetsanalyse // April 2025
Deltakerne skal få en grunnleggende forståelse av bærekraftsmålene og lære hvorfor det er viktig å fokusere på de mest relevante temaene for deres virksomhet. De skal starte arbeidet med å identifisere sine egne påvirkningsområder og interessenters forventninger.
Tema:
Forståelse av bærekraft og FNs bærekraftsmål (SDG-ene): Innføring i de 17 bærekraftsmålene og deres betydning for samfunn, miljø og økonomi.
Hva er vesentlighet i bærekraftsarbeid? Forklaring av vesentlighetsbegrepet og hvorfor det er viktig for organisasjoner å fokusere på sine mest vesentlige bærekraftstemaer.
Kartlegging av påvirkning og interesser: Starten på en vesentlighetsanalyse ved å kartlegge områder der organisasjonen har stor påvirkning, samt hvilke bærekraftstemaer som er av interesse for deres interessenter (medlemmer, kunder, lokalsamfunn).
2. Prioritering og tema // Juni 2025
Deltakerne skal kunne prioritere de viktigste bærekraftsmålene og temaene for sin virksomhet og sette mål som er tilpasset deres ressurser og kapasitet.
Tema:
3. Handlingsplan og implementering // November 2025
Deltakerne skal kunne lage en handlingsplan for å implementere prioriterte bærekraftsmål og tiltak i sin organisasjon. De skal også forstå viktigheten av kommunikasjon og rapportering for å synliggjøre sine bærekraftsresultater og skape engasjement blant interessenter.
Tema:
Utforming av handlingsplan. Veiledning i å lage en handlingsplan for bærekraftstiltak med konkrete, tidsbundne mål og indikatorer. Implementeringsstrategier og oppfølging: Tips til hvordan man kan gjennomføre planen i praksis og skape et bærekraftig fokus i organisasjonen. Kommunikasjon og rapportering: Hvordan formidle bærekraftsarbeid til interessenter og bygge tillit gjennom åpenhet og rapportering av fremgang.
Med forbehold om tilstrekkelig påmeldte for å kunne
gjennomføre kurs.